UkrStroy.net

Монтажна піна. Як зробити правильний вибір

Сфера застосування монтажних пін досить широка — встановлення вікон і дверей, герметизація отворів, щілин, стиків, місць з'єднання покрівельних конструкцій та ізоляційних матеріалів, проходів труб, а також монтаж звуко- і теплоізоляційних матеріалів.
 
Універсальність і зручність піни зробили її популярним матеріалом, на який існує великий попит як з боку будівельників, так і непрофесіоналів. Проте сьогодні на українському ринку представлений величезний вибір монтажних пін різних виробників, які в очах споживача виглядають абсолютно однаково і відрізняються одна від одної хіба що ціною. Так як же все-таки вибрати правильну піну? 
 
Ми вирішили звернутися з цим питанням до професіоналів і запитати їх про головні критерії якості при виборі кращої піни.
 
Андрій Порплиця, директор будівельної компанії «Практика-Дизайн», м. Київ.
 
— Андрій, наскільки я знаю, ваша компанія працює на ринку вже більше 10 років, тому я не сумніваюся, що за цей час у вас накопичилося достатньо досвіду у використанні різних будівельних матеріалів. Скажіть, будь ласка, для яких видів робіт ви використовуєте монтажну піну і яким маркам віддаєте перевагу?
 
— Так, цілком правильно, ми працюємо на ринку вже 14 років і за цей час отримали досвід як у капітальному будівництві, так і у ремонті. Останні 4 роки левову частку наших замовлень складають ремонтні та оздоблювальні роботи квартир і приватних котеджів.
 
Я прихильник сучасних матеріалів і технологій, тому став застосовувати у роботі монтажні піни з моменту їх появи на українському ринку. Найчастіше ми застосовуємо піни при встановленні дверних і віконних блоків, а оскільки ми, як правило, рекомендуємо нашим Клієнтам двері й вікна виключно з натурального дерева, то використання якісної піни критично важливо — я маю бути впевненим у точному дозуванні, стабільності спіненого матеріалу, гарній заповнювальній здатності і низькому вторинному розширенні. Окрім того, якісна піна виступає додатковою тепло- і звукоізоляцією, що є великим плюсом при встановленні дверних і віконних блоків.
 
Застосування монтажних пін дозволяє виконати роботу швидше, простіше, а головне —естетичніше. Багато елементів усередині приміщень я категорично забороняю кріпити дюбелями або, не дай бог, цвяхами — все, що можливо, має бути змонтовано за допомогою монтажної піни або монтажного клею.
 
Починаючи свою роботу в будівництві, дуже багато про матеріали та сучасні технології я дізнавався з Центру технічної підтримки компанії «Хенкель Баутехнік (Україна)», який, наскільки мені відомо, досі працює.
 
Я переконаний прихильник системного підходу і впевнений, що для кращого результату потрібно вибирати продукти одного виробника, тому ми використовуємо в роботі піни ТМ Ceresit. Вони зарекомендували себе як матеріали зі стабільною якістю і відмінними технічними характеристиками, а їх використання значно прискорює і полегшує роботу на об'єкті.
Як правило, наші нові замовники звертаються за рекомендацією вже існуючих, і моя професійна репутація — мій основний капітал. Тому я вважаю нелогічним економити декілька гривень на балоні монтажної піни, а потім усувати дорогі наслідки застосування неякісного матеріалу.
 
— Андрій, я згоден з тим, що для коштовного ремонту необхідний дуже гарний матеріал, але якщо я хочу оптимізувати витрати і роблю невеликий ремонт у себе вдома або на дачі, яку піну ви б мені  порекомендували придбати?
 
— Розкрию вам один простий секрет — скоріше, навіть простий математичний розрахунок.
 
Враховуючи, що навіть при незначному ремонті ви навряд чи захочете створити собі проблеми, піну китайських виробників раджу не брати до уваги. У вашому списку залишаться турецькі та європейські виробники.
 
Крім загальних технічних характеристик, які, звичайно, дуже важливі, є одна характеристика, на підставі якої можна легко визначити кращу піну — це вихід піни з балона. Ваш оптимальний вибір — піна, у якої найбільший вихід, іншими словами, завдяки якій ви можете виконати максимальний об’єм роботи.
 
Чим більше вихід піни, тим дешевше виходить 1 метр зробленої роботи — ось така проста і наочна математика. Щоб мене не звинуватили у просуванні конкретного виробника, раджу вам самостійно вивчити це питання, скажімо, на п'яти найпопулярніших марках пін.
 
Натхнені очевидністю рішення задачі, ми відібрали нашу велику п'ятірку і вирішили перевірити дослідним шляхом, яка ж піна є кращим вибором.
 
Закупивши в одному з будівельних супермаркетів набір з 5 пін європейських і турецьких виробників, а також пістолет і очищувач для піни, ми звернулися до авторитетної організації — Державного науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту будівельних матеріалів та виробів (НДІБМВ) у м. Києві.
 
Завдання дослідження було максимально конкретним — виміряти вихід піни для кожного балона.
 
Тестування проводилося згідно з методикою, затвердженою нормативним документом: ДСТУ Б В.2.7-134:2007 «Будівельні матеріали. Пінополіуретани монтажні (монтажні піни). Методи випробування»
 
А ось і результат тестування, зафіксований у протоколі випробувань
 
Отже, згідно з висновком НДІБМВ, однієї з найбільш авторитетних установ, найкращий показник «вихід піни» продемонструвала піна ТМ Сeresit. Нас цей факт абсолютно не здивував, адже компанія «Хенкель Баутехнік» — виробник № 1 у світі брендованої монтажної піни. Її лідерські позиції обумовлені незмінною якістю та найкращими характеристиками, незважаючи на постійну появу нових брендів на ринку.
 
Як кажуть, при всьому багатстві вибору — іншої альтернативи немає.
 
Робіть правильний вибір — і вдалого ремонту!
 
Дмитро Падалко, кореспондент видання «Будівництво та реконструкція».
 
Все статьи рубрики Ремонт

© 2005 - 2024 Строительный портал UkrStroy.net